pexels-ryutaro-tsukata-5473180

Zo verhelpen we spierpijn via dry needling

Spierpijn is een veelvoorkomend ongemak dat ons allemaal wel eens treft, of het nu het gevolg is van intensieve training, een verkeerde houding of gewoonweg stress. Gelukkig zijn er verschillende methoden om spierpijn te verlichten, en een van de innovatieve benaderingen die steeds meer aandacht krijgt, is dry needling.

Wat is dry needling?

Dry needling is een techniek waarbij dunne naalden direct in gespannen spieren worden ingebracht, zonder dat er vloeistof wordt geĆÆnjecteerd. Het doel is het verlichten van spierspanning en het bevorderen van herstel. Hoe werkt dit nu precies?

Allereerst richt dry needling zich op zogenaamde ’triggerpoints’ in de spieren, ook wel bekend als knopen. Deze triggerpoints zijn gebieden van verhoogde spierspanning die vaak leiden tot pijn en ongemak. Door de naalden precies op deze punten te plaatsen, triggert dry needling een reactie van het zenuwstelsel, waardoor de spier ontspant.

Wat zijn de voordelen van dry needling?

Een belangrijk voordeel van dry needling is dat het direct gericht is op de bron van de spierpijn. In tegenstelling tot andere behandelmethoden, zoals massage of fysiotherapie, die zich vaak richten op oppervlakkige weefsels, gaat dry needling dieper in op de kern van het probleem.

Daarnaast kan dry needling ook de doorbloeding in het behandelde gebied verbeteren. Een betere bloedcirculatie zorgt voor een efficiƫnter transport van voedingsstoffen en zuurstof naar de spieren, wat het herstelproces bevordert.

Is dry needling voor iedereen geschikt?

Het is echter belangrijk op te merken dat dry needling niet voor iedereen geschikt is. Mensen met bloedingsstoornissen of angst voor naalden moeten voorzichtig zijn en altijd overleggen met een gekwalificeerde therapeut voordat ze deze behandeling overwegen.

Bovendien is het veelal zo dat dry needling veelal moet worden beschouwd als onderdeel van een breder behandelplan.