Kinesitherapie
Kinesitherapie is een behandelmethode voor klachten aan uw spieren, banden, gewrichten en zenuwen, ofwel uw bewegingsapparaat. Ook herstel na lichamelijk letsel of na ziekte, ongeval, blessure, … begeleiden onze kinesitherapeuten u om te herstellen.
Bij uw eerste afspraak vormt onze therapeut een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten, door u eerst te onderzoeken en vragen te stellen. Vervolgens stelt onze therapeut samen met u een behandelplan en bewegingsprogramma op.
Sportkinesitherapie
Sportkinesitherapie biedt uitkomst als u een blessure heeft opgelopen tijdens het sporten en zo snel mogelijk uw sportbeoefening weer wilt hervatten. Na een blessure of operatie helpt Medifit Waarschoot u weer op weg naar uw oude sportniveau. De sportkinesitherapeut is bij uitstek geschikt om uw specifieke kwaliteiten weer in training te verwerken en gericht te gaan werken aan een herstel van uw persoonlijke sport- en wedstrijdconditie.
Manuele therapie
Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie en richt zich op de behandeling van functiestoornissen in het algemeen en van de wervelkolom in het bijzonder.
Het doel van de therapie is zowel het herstellen of verminderen van de functiestoornissen en pijn als ook het verbeteren van vaardigheden in werk, sport en de dagelijkse activiteiten. De effecten van manuele therapie zijn veelal direct merkbaar.
Pré- en post operatieve revalidatie
Revalidatie voor of na trauma/operatie via kinesitherapie speelt een cruciale rol in het herstelproces. Onze kinesitherapeuten gebruiken gespecialiseerde technieken en oefeningen om je mobiliteit te verbeteren, spierkracht te herstellen en de algehele functie te optimaliseren. Door afgestemde behandelplannen helpen we je om stapsgewijs en veilig terug te keren naar normale activiteiten.
Lymfe drainage & compressietherapie
Dankzij zachte, ritmische massagebewegingen wordt overtollig vocht afgevoerd om zwellingen te verminderen. Compressietherapie omvat het gebruik van speciale drukkleding of -bandages om de lymfestroom te ondersteunen en de bloedcirculatie te verbeteren. Deze gecombineerde benaderingen worden vaak toegepast bij aandoeningen zoals lymfoedeem, postoperatieve zwellingen en circulatiestoornissen, met als doel het bevorderen van een gezonde vochthuishouding en het verlichten van symptomen.
Core stability
Een sterke core stability, de coördinatie van spieren rond de wervelkolom, is essentieel voor rug- en bekkengezondheid. Het herstellen van dit spierkorset verbetert de rompstabiliteit en verhoogt de belastbaarheid voor dagelijkse activiteiten, waardoor het risico op rug- en bekkenpijn afneemt.
In ons centrum focussen we op totaalbehandeling: eerst normaliseren met osteopathie en vervolgens opbouwen van Core stability. Dit voorkomt inefficiënt trainen zonder voorafgaande normalisatie, vergelijkbaar met het dweilen van een vloer voordat de lekkende kraan is gerepareerd.
Cardio revalidatie
Onderzoek heeft aangetoond dat hartpatiënten die een cardiale revalidatietraining volgen, 20 tot 30% minder kans hebben op overlijden. Enkele wetenschappelijk bewezen positieve effecten zijn onder andere: een verbeterde uithouding, verbeterde doorbloeding van het lichaam en algemeen beter voelen.
Revalidatie is aangewezen na een hartinfarct, een hartoperatie, een ballondilatatie, het plaatsen van een pacemaker of een defibrillator, voor en na een harttransplantatie en bij chronisch hartfalen.
Pelvische revalidatie
Bekkenbodemreëducatie omvat verschillende kinesitherapeutische stappen, waaronder informatieve bekkenbodemspieroefeningen, klinisch functioneel onderzoek, specifieke oefeningen en functionele oefeningen. Afhankelijk van de pathologie kunnen elektrostimulatie en blaastrainingen worden toegevoegd, en oefeningen kunnen worden versterkt met biofeedbacktraining voor meer motivatie. Deze aanpak is essentieel voor patienten met zwakke bekkenbodemspieren, urge, perineale pijn of frequent urineren, …en vereist ook psychologische ondersteuning.
Aqua revalidatie
Individuele kinesitherapie in een verwarmd zwembad biedt aangepaste revalidatieschema’s op basis van de diagnose, waarbij het water en specifieke attributen worden gebruikt voor draagkracht en weerstand. Elke sessie duurt 30 minuten en vereist zwemkleding, slippers en een handdoek. Hydrotherapie heeft diverse positieve effecten, waaronder pijnvermindering, minder spier- en gewrichtsstijfheid, zwellingreductie, verbeterde doorbloeding, proprioceptie, spierkracht, en algemene ontspanning. Deze aanpak is geschikt voor aandoeningen van het bewegingsapparaat (pré- of postoperatief), rugklachten, reumatoïde artritis, arthrose, en neurologische aandoeningen.
Dry needling
Dry needling is het behandelen van pijnen die ontstaan t.g.v het foutief functioneren van spieren. Hierdoor ontstaan er triggerpunten (pijnpunten in spier). Deze veroorzaken pijn op een specifieke locatie en uitstralingszone. Met behulp van een naaldje wordt het triggerpunt aangeprikt in de spier. Hierdoor vermindert de pijn en kan de spier opnieuw optimaal functioneren.
Zwangerschapskinesitherapie
Prenatale begeleiding, gestart tussen de 30e en 32e week van de zwangerschap, omvat oefeningen en advies gericht op het voorkomen en verlichten van zwangerschapsklachten, zoals gezwollen ledematen en bekkenproblemen.
Postnatale oefeningen, na de nacontrole bij de gynaecoloog (6-8 weken na de bevalling), richten zich op het opbouwen van een spierkorset voor rug, buik en bekkenbodem, figuurcorrectie en conditieopbouw, met als hoofddoel de preventie van rugklachten.
Met deze oefening boost je de stabiliteit van je knie
Kniestabiliteit is een cruciaal aspect van onze algehele gezondheid en welzijn, vaak over het hoofd gezien totdat problemen zich voordoen. Of je nu een actieve sporter bent, regelmatig traint in de sportschool, of simpelweg dagelijkse activiteiten uitvoert, het versterken van de kniestabiliteit is van groot belang. In deze blogpost onderzoeken we waarom kniestabiliteit zo belangrijk is en welke oefeningen je kunt doen om dit te verbeteren.
Veelgestelde vragen over kinesitherapie
De duurtijd is afhankelijk van de beurten. Er zijn twee opties:
- 9 of 18 beurten voor een courante behandeling
- 30 of 60 beurten bij en F of E- pathologie
Als de patiënt zich niet kan verplaatsen, bieden we behandelingen aan huis aan. Informeer naar de mogelijkheden via info@medifit-waarschoot.be
We zijn gedeconventioneerd.
Je kan zowel cash als digitaal betalen. Betaling dient per beurt of per voorschrift te gebeuren.
Derde betaler is mogelijk in onderling overleg.
Terugbetaling is afhankelijk van uw code of soort pathologie. In sommige gevallen werken we met derde betaler zodat u enkel de opleg hoeft te betalen.
Ja. Een behandeling bij kinesisten is steeds op voorschrift van de arts of specialist.