Osteopathie

Wat is Osteopathie?

In de osteopathie gaat het  om het voelen van de bewegende weefsels (of juist het minder goed bewegen). Een verminderde beweeglijkheid van weefsel veroorzaakt een verstoorde doorbloeding en/of zenuwgeleiding in de weefsels. Zo geraakt een lichaam uit evenwicht wat kan leiden tot allerlei klachten.


“ The body will be able to heal itself…”


In de osteopatische behandeling staat het opsporen en verhelpen van de oorzaak van verlies aan beweeglijkheid centraal. We behandelen niet alleen klachten maar we zoeken ook naar het ontstaan ervan. De osteopaat denkt holistisch en zal dus steeds naar de “gehele” mens kijken. Hij zal zich niet laten “misleiden” door de klacht alleen. De samenhang van alle bewegingen in het lichaam is het terrein van de osteopaat.


Daarnaast is een gezond lichaam in staat om zich aan te passen aan verschillende soorten belastingen. Het kan zichzelf onderhouden in een complete balans en harmonie. De bronnen om hierin te slagen zijn niet onuitputtelijk en soms is iets te belastend waardoor het lichaam zichzelf niet kan corrigeren. Osteopathie biedt dan hulp door het lichaam te ondersteunen in het hervinden van de beweeglijkheid, de energie en de capaciteit tot autoregulatie.

Over Osteopathie

Osteopathic Medicine is a traditional “hands-on” diagnostic and therapeutic science. Pioneered in the late 1800s by a medical doctor named Andrew Taylor Still, Osteopathic Medicine is dedicated to the treatment and healing of the entire patient. It is based on three main principles:


  1. The body is a whole dynamic unit of function and anything done to one part can affect the other parts
  2. The body has the ability to heal itself, with an inherent therapeutic potency(power) and constant drive toward health
  3. There is an interrelationship and interdependence between structure and function in the human body, and knowledge of the details of that structure allows the Osteopathic physician to effect changes that no pill can achieve.


The role of the Osteopathic physician is to find this health and unleash the body’s natural healing potential by removing any obstruction to its normal physiologic processes.


- Andrew Taylor Still

Behandelingen Osteopathie

Duur:

  • Eerste behandeling: 60 min. - 75 euro
  • Volgende behandelingen: 45 min. - 60 euro


Het aantal behandelingen wordt voornamelijk bepaald door de ernst van de klachten. Voor recente letsels zijn 2 à 5 behandelingen vaak voldoende. Bij hardnekkige of langer bestaande klachten zullen er meer behandelingen nodig zijn voor er verandering optreedt.
Aangezien je lichaam na een behandeling tijd nodig heeft om een nieuw evenwicht te zoeken, varieert de tijd tussen 2 behandelingen van 1 week tot 3 weken of soms langer.

 

Naast het behandelen probeert de osteopaat u inzicht te geven in de oorzaken van de verstoring binnen het lichaam. Aandacht voor uw leefwijze (eten, slapen, drinken, werken, ontspanning, sporten, etc) is belangrijk in het streven naar een optimale gezondheid. Hierbij zal de osteopaat u misschien voeding- en leefadvies meegeven, oefeningen en houdingscorrecties. Ook kan het nodig zijn om samen te werken met bijv. podotherapeuten, psychologen, fysiotherapeuten en huisartsen om zo snel mogelijk tot een optimaal resultaat te komen.

Een voorschrift van de arts is niet vereist.


Terugbetaalbaarheid mutualiteit:

De meeste mutualiteiten voorzien een terugbetaling van 10 euro per osteopathische behandeling terug, met een maximum van 50 euro per persoon en per kalenderjaar. Er kan een diverse terugbetaling zijn volgens mutualiteit.

Welke behandeling wel


Ik behandel alle leeftijden, maten, vormen en kleuren zonder iemand voor wat dan ook te discrimineren ... hoewel vrouwen van 25-70 vaker gezondheidszorg zoeken ... en vaak niet bereid zijn genoegen te nemen met de uitleg die ze krijgen van hun reguliere arts.

Ik behandel deze aandoeningen vaak:

• Hormoonstoornissen zoals perimenopauze, PMS, schildklier- en bijnierproblemen

• Vermoeidheid en hersenmist

• Hoofdpijn

• Pijn: lichaamspijn, gewrichtspijn, chronische pijn, acute pijn

• Emotionele worstelingen zoals angst, depressie, doelloosheid, verdriet

• Spijsverteringsproblemen

Ik behandel bijna elke aandoening ... maar vaak komen mensen naar mij omdat ze geen adequate uitleg of behandeling krijgen of verkregen hebben elders, dus zelfs het ongewone is gebruikelijk in mijn praktijk ….

In feite is de meest voorkomende klacht van mijn patiënten: "Ik voel me gewoon niet meer mezelf."

En mijn focus ligt op het vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen... Ik zoek gezondheid, geen ziekte.... Dit betekent dat terwijl ik op zoek ben naar de onderliggende oorzaak of trigger, de fysiologische schade die moet worden teruggedraaid en de veranderingen in levensstijl die de meeste impact zullen hebben. Ik doe dit terwijl ik samenwerk met de aangeboren helende krachten in uw lichaam, geest en ziel….

het is altijd, dat alles….

 


Welke behandeling niet

Wat ik niet doe:

Er zijn bepaalde voorwaarden en problemen die naast wat ik aanbied ook zorg nodig hebben en ik zal het je laten weten als ik een van deze dingen zie…. en ik wil dat al mijn patiënten een huisarts hebben en een manier om dringende of spoedeisende zorg te krijgen - omdat ik deze belangrijke diensten niet aanbied.

 

Hierna leg ik de lange woorden terzijde en gebruiken we onze geest in diepe en stille ernst;
drink diep uit de eeuwige bron van de rede, dringt door in de wouden van die wet waarvan de schoonheden leven en dood zijn.